0332 - 235 50 30
cemremekanik@gmail.com

Kalorifer Tesisatı

Kalorifer Tesisatı

Tarihçe

Merkezi ısınma tesislerinde genellikle siyah çelik borular kullanılır. Eğer çelik borular üretimden çıktığı şekilde hiçbir özel işlem yapılmadan piyasaya sürülürlerse, siyah çelik boru adını alır. Tipik bir bir siyah çelik boru bileşiminde %0,15 karbon, %0,44 manganez, %0,013 fosfor, %0,030 kükürt bulunur.

Çelik borular üretim yöntemlerine göre şöyle sınıflandırılır.

1. Dikişli Siyah Çelik Borular

2. Dikişsiz Siyah Çelik Borular

Dikişli Siyah Çelik Borular

Genellikle dikişli boru rulo veya levha halindeki çelik sacın boru halinde kıvrılıp kaynak edilmesi ile meydana getirilir. Borular için iki önemli ölçü mevcuttur. Bu ölçüler borunu çapı ve et kalınlığıdır. Çap, boru içinden geçen akışkan miktarı ile et kalınlığı akışkan basıncı ile ilgilidir. Boru çapı ve et kalınlığı standartlaştırılmıştır.(1/2”-15mm),(3/4”-20mm),(1”-25mm),(1¼”-32mm).

Dikişli borular kullanım alanlarına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılırlar.

• Dikişli siyah vidalı borular (TS 301)

• Dikişsiz siyah vidasız borular (TS 416)

Dikişli Siyah Vidalı Borular:

Bu boruların et kalınlıkları fazladır. Dolayısıyla bu borulara diş açılması, maşon ve diğer vidalı rakorlarla birbirine bağlanması mümkündür. Düşük sıcaklık ve basınçta çalışan ısıtma sistemlerinde kullanılırlar.

Dikişli Siyah Vidasız Borular:

Eğer boru birleştirmeleri kaynakla gerçekleştirilecekse ısıtma tesislerinde bu borular kullanılır. Et kalınlıkları azdır.

Dikişsiz Siyah Çelik Borular(DIN 2448):

Patent çelik çekme boru olarak ta bilinen bu borular sıcak plastik şekil verme suretiyle dikişsiz olarak üretilirler. Yüksek sıcaklık ve basınçlarda kıllanılırlar. Kazanlarda çekim boruları da dikişsiz siya çelik borudur.

Sıcak Sulu Kalorifer Tesisatı Sistemleri:

Sıcak sulu tesislerde uygulanan başlıca sistemler şunlardır.

1. Alttan dağıtmalı alttan toplamalı ısıtma sistemi.

2. Üstten dağıtmalı alttan toplamalı ısıtma sistemi.

3. Üstten dağıtmalı ve üstten toplamalı ısıtma sistemi,

Altan Dağıtmalı Altan Toplamalı Isıtma Sistemi:

Bu sistem günümüzde en fazla kullanılan sistemdir. Bu sistemin teras çatılı binalarda uygulanması zordur. Eğer kazan dairesi zemin katın bütün bina tabanına yayılması, yani bodrumu tam olan binalarda rahatlıkça uygulanan bir sistemdir.

Üstten Dağıtmalı Alttan Toplamalı Isıtma Sistemi:

Bu sistemler çatısı olmayan tam bodrumlu binalarda uygulanabilir. Bütün katları aynı derecede yani homojen biçimde ısıtmak mümkündür. Bu nedenle en iyi çalışan sistemdir.

Üsten Dağıtmalı Üstten Toplamalı Isıtma Sistemi:

Şemsiye sistemi olarak ta adlandırılan bu sistem teras çatısı olmayan ve kısmi bodrumu olmayan yerlerde uygulanır. Bodrumu olmayan yerlerde alttan toplama için yeraltı tesisat kanallarına ihtiyaç vardır. Bu kanallarda herhangi bir sebeple kaçak olduğu takdirde kaçağı bulabilmek için zemin döşemesinin sökülmesi gerekir yani maddi zararlara yol açabilir. Kaçak anında, evde bulunmama hallerinde ise evde bulunan eşyaların zarar görmesi de mümkündür.

Isınma bakımından istenmeyen ve en kötü olan bir sistemdir. Zorunlu hallerde uygulanır ve günümüzde çok az uygulanan bir sistemdir.

KAT KALORİFERİ TESİSATI

Kat Kaloriferi Sistemleri

Tek katlı binalarda kat kaloriferi sistemi en uygun yoldur. Günümüzde çok katlı binalarda da ortaya çıkan problemler sebebiyle kat kaloriferi uygulamaları yaygınlaşmıştır.

Kat kaloriferi sistemi:

a. Tek borulu

 b. Çift borulu

Yatay tek borulu sistemlerde ısıtıcılar by-pass borusu ile bağlanmıştır.

• Alttan dağıtılıp alttan toplanan çift borulu kat kaloriferi

• Üstten dağıtılıp üstten toplamalı çift borulu kat kaloriferi

• Üstten dağıtılıp alttan toplamalı çift borulu kat kaloriferi

Uygulamaları kullanılmaktadır.




HIZLI İLETİŞİM

Sorun Ve Şikayetlerinizi Bize Hızlı Bir Şekilde Bildirin


YOL TARİFİ

MAİL GÖNDER

ARA